Spillereksporter

Annonse:

Da Stabæk startet i Toppserien i 2009 hadde vi et relativt voksent lag med mange spillere i aldersgruppen 28 år til 30+.

Vi hadde mange spillere på A-landslaget og det var lett å få etablerte gode spillere til klubben. Etter hvert gjorde økonomien at fokuset ble mer rettet mot å være en utviklingsklubb. Selv om Stabæk tenkte talentutvikling også i 2009, er dette blitt rustet kraftig opp og Stabæk har per 2023 kanskje Norges beste akademi. Ser vi tilbake, så har vi levert på spillereksport hele veien. Det er mange spillere som har reist fra Stabæk til store utenlandske klubber (og noen små), og som har gjort det meget godt. Flere av dem er i dag bærebjelker i de alle største europeiske Toppklubbene.  

 

Her er en oversikt over våre mest kjente spillereksporter:

 

1982. Anne Lise Sandvig fra Stabæk til Wimbledon

Den første overgangen fra Stabæk til engelsk fotball skjedd altså for over 40 år siden. Det vil være en overdrivelse å kalle Wimbledon Ladies for en Toppklubb, men Sandvig var likefult den første Stabæk-spilleren som gitt til England. Det betyr jo litt i et så fotball-anglofilt land som Norge.

Les historien om Anne Lise Sandvig og se intervjuet vi gjorde med henne i mai 2020

 

2010. Melissa Wiik fra Stabæk til VfL Wolfsburg

Etter en god sesong for Stabæk i Toppserien ble Melissa Wiik hentet til den tyske storklubben som da var i en oppbyggingsfase. Melissa var i Wolfsburg i et år. Hun fikk være med på å løfte klubben som i dag er en av Europas beste, fra en midt-på-tabellen klubb, til et topplag i Tyskland. Melissa returnerte til Stabæk til 2011-sesongen og var Blå til hun trappet ned med spill for Urædd i 2016 - og satset på en trenerkarriere.

 

2010. Solveig Gulbrandsen fra Stabæk til FC Gold Pride

Gold Pride holdt til i en av de bedrestilte forstedene i San Fransisco, og ble av mange regnet som verdens beste lag. At de var verdens beste utenfor Europa, er i alle fall klart. De hadde kjøpt inn stjernespiller fra hele verden. Med Solveig på laget ble de både Seriemestere og Cupmestre. Solveig valgte dog å returnere til Norge og Stabæk, før Cupfinalen og ble dermed Seriemester med Stabæk også i 2010.

 

2013. Caroline Graham Hansen til Tyrseö FF

Caroline kom til Stabæk i august 2010, bare 15 år gammel. Frem til da hadde hun stort sett spille på det berømte G95-laget til Lyn. Hun ble umiddelbart en hit og alle kunne se at her hadde vi en fremtidig verdensstjerne. I august 2013 ble hun hentet av meget hardtsatsende Tyresö. Stockholmsklubben hadde kjøpt masse stjerne og hadde som mål å vinne Champions League. Dessverre viste det seg at de hadde brukt penger de ikke hadde. De kom til Champions League-finalen i 2013/14-sesongen, men var da satt under økonomisk administrasjon. I selve finalen tapte de 3-4 for VfL Wolfsburg. Da var Caroline for lengst tilbake i Stabæk. Tyresö ble slått konkurs sommeren 2014.

 

2014. Caroline Graham Hansen til VFL Wolfsburg

Graham Hansen, spilte vårsesongen 2014 i Stabæk. Sommeren 2014 signerte hun for Wolfsburg. Det ble en suksess historie uten like. Hun ble i Wolfsburg frem til sommeren 2019. Da signerte hun for FC Barcelona. I dag er hun en av de aller største stjerne på Barcelona. Hun er Serie- og Cupmester i både Norge, Tyskland og Spania – og er i tillegg på den eksklusive listen over norske spillere som har vunnet Champions League.

I april 2020 vant Caroline en uhøytidelig avstemming, hvor vi kåret tidenes vakreste Stabæk-scoring for kvinnelaget. Sjekk ut intervjuet vi gjorde med henne i den forbindelsen.

 

2013. Andrine Hegerberg fra Stabæk til 1. FFC Turbine Potsdam

Andrine kom til Stabæk til 2012 sesongen, sammen med lillesøster Ada. De kom begge fra Kolbotn. Stabæk ble nummer to i Toppserien det året, noe som var en liten skuffelse. Til gjengjeld vant vi vår andre Cupfinale på rad- etter å ha knust Røa 4-0 i finalen. Og Stabæk avanserte helt til 1/8-finalen i Champions League med Hegerberg-søstrene på laget. Etter sesongen ble både Andrine og Ada hentet til den tyske toppklubben Turbine Potsdam. De var regjerende Seriemestere i Tyskland og hadde så sent som året i forveien vunnet sin andre Champions League tittel. 2013 ble en liten nedtur for Turbine. De ble bare nummer to i Frauen Bundesliga, tapte Cupfinalen og røk mot Arsenal i 1/8-finalen i Champions League.

Andrine forlot Tyskland allerede sommeren 2013 - og tok turen til den svenske Toppklubben Kopparbergs/Göteborgs FC. I 2016 gikk turen videre til England og Birmingham City. Der fikk hun blant annet med seg en FA Cupfinale på Wembley. I 2018 signerte hun for Paris Saint-Germain, men slet med lite spilletid. Hun ble så hentet av AS Roma i 2019. Etter en alvorlig kneskade returnerte hun til Göteborg hvor Kopparbergs/Göteborgs FC når hadde skiftet navn til BK Häcken. Vinteren 2023 ble hun kjøpt av Brann.

Sjekk ut intervjuet vi gjorde med Andrine i mai 2020

 

2013. Ada Hegerberg fra Stabæk til 1. FFC Turbine Potsdam

Som søster Andrine, kom Ada til Stabæk vinteren 2012. Hun scoret 33 mål på 25 kamper for Stabæk i alle turneringer. Et høydepunkt var Cupfinalen mot Røa – på Åråsen, hvor hun scoret tre mål – før pause. Ett med høyre, ett med venstre og ett med hode.

Også hun ble hentet til Turbine Potsdam vinteren 2013. I motsetning til storesøster, hold hun ut med Potsdam-trener Bernd Schröder i mer enn et halvt år. Hun ble i Potsdam frem til juli 2014. Da signerte hun for Europas beste klubb – Lyon. Ada er fortsatt i Lyon og er blitt Seriemester, Cupmester og vinner av Champions League en rekke ganger. Hun er også blitt kåret til Europas beste spiller ved flere anledninger. I 2018 ble hun den aller første kvinne som vant gullballen – Ballon-d’Or.

 

2016. Ingvild Isaksen fra Stabæk til Juventus

Ingvild kom til Stabæk fra Kolbotn til sesongen 2014. I 2015 var hun ut med korsbåndsskade, men kom knallsterkt tilbake og leverte en strålende vårsesong for Stabæk i 2016. I august ble hun kjøpt av Juventus. Juventus ville satse og trengte rutinerte signalspillere som Isaksen. Hun ble den første spilleren hvor Stabæk faktisk satt igjen med en overgangssum fra en utenlandsk klubb. Ingvild vant Serie-A med Juventus, men måtte se Cupfinalen fra tribunen på grunn av skader. Uten Ingvild på banen tapte jentene fra Torino. Isaksen returnerte til Stabæk, i mars 2017. Dessverre slet hun fortsatt med skader og etter 2017-sesongen var spillerkarrieren over. Hun er i dag Medieansvarlig for det norske A-landslaget (kvinner), og trener for Gamle Oslo sitt kvinnelag i 4. divisjon.

Les mer om saken og se intervju med Ingvild, her

 

2017. Frida Maanum fra Stabæk til Linköping FC

Frida er født og oppvokst i Idrettsveien, rett ved Plassen. Stabæk er hennes moderklubb, men det mest av oppveksten spilte hun for Bærumsløkka og ikke minst for Lyn. I januar 2017 signerte hun for Stabæk. Hun leverte umiddelbart, og i august samme år ble hun hentet til den svenske toppklubben Linköping FC – som vant Damallsvenskan samme år. I juli 2021 ble Frida hentet til Arsenal. I dag er hun er av Arsenals beste og mest betrodde spillere og hun har scoret flere fantastisk mål, som har gått sin seiersgang på SoMe. Hun er selvsagt også bankers på de norske A-landslaget.

 

2017. Marie Dølvik fra Stabæk til VfL Wolfsburg

Som 15-åring flyttet Marie Dølvik fra Tromsø og breddeklubben Stakkevollan, til Stabæk for å gå på NTG og spille i Toppserien.

Marie er en av de mest spennende spillerne vi har hatt. Dessverre var hun mye skadet og det hemmet karrieren hennes. Etter 2017-sesongen ble hun hentet til Wolfsburg. Det ble dessverre ingen suksess. Igjen var det skader som ødela. Tiden i Wolfsburg ble derfor kort og hun returnerte til Vålerenga og siden Rosenborg, etter et lite opphold i Australske Newcastle Jets (vinteren 2022).

Heldigvis fikk se glimt av Maries storhet – for eksempel i Cupfinalen for J19 i 2014, hvor hun briljerte og var kampens store spiller mot Trondheims-Ørn. Stabæk vant 4-2 og Marie scoret hattrick.

 

2023. Smilla Vallotto fra Stabæk til Hammarby

Smilla kom til Stabæk sommeren juli 2020 til Akademiet og skolegang på NTG.

Sommeren 2023 ble hun solgt til Hammarby – som vant Damallsvenskan i 2023. Smilla har både norsk, sveitsisk og italiensk pass. NFF og landslagsskolen så aldri potensialet til Smilla. Det gjorde de i Sveits. Hun representerer derfor Sveits. 

I Stabæk vil Smilla alltid bli husket for en legendarisk scoring i semi-finalen i Cupen i 2022, da Stabæk sendte Rosenborg ut.

 

 

 


 

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 10.05.2023, oppdatert: 19.11.2024
Skrevet av: Richard Jansen | Foto: Kristian Bjerke