2020: Motstandere: Amazon Grimstad

Amazon er en av de eldste - om ikke den eldste, rene kvinnefotballklubben i Norge. De jobbet lenge med å rykke opp til Toppserien, og klarte det i 2005.

Annonse:

Så fra 2006-sesongen var de i det ypperste selskap. Der ble de helt til de rykket ned etter 2015-sesongen. Da hadde de slitt lenge. De reddet plassen både i 2013 og 2014, etter play-off mot Sarpsborg 08. I mange år var Amazon plaget med dårlige baneforhold på Levermyr Stadion. Det ble straks bedre da Jerv rykket opp i Obos-ligaen. Da tok naturlig nok Grimstad kommune grep. For kommunepolitikerne i Sørlandsbyen er det mye mer stas men et herrelag på nivå to, enn et kvinnelag på øverste nivå. Ved siden av Stabæk, er Amazon eneste lag som spiller på naturgress i årets 1. divisjon.

Grimstad er en klassisk Sørland-by - noen vil si Sør-landsby, med drøyt 23.000 innbyggere, med hvite trehus, med obskure menigheter - og en ærverdig rederfamilie som styrer det meste. De har en ung befolkning. Hele 40% av de som bor i kommunen er under 30 år gamle – uten at det har materialisert seg i et spenstig uteliv. I Grimstad slukkes lyset klokken 2300 og folk sover med hendene over dynen. Vi befinner oss tross alt i bibelbeltet. Kanskje ikke så rart at Amazon benyttet «a window of opportunity», som de sier i næringslivet – og la vintrenes treningsleir til Magaluf...
Vi har scrollet oss gjennom arrangementskalenderen for Grimstad 2020. Foruten Kortfilm-festivalen 10.-14. juni (vi spiller borte mot Amazon 13. juni), er det langt mellom høydepunktene. Ikke er de særlig høye heller; - vi snakker Musikkbingo på Café Galleri og Rabarbradag på Dømmesmoen (31. mai). Kort oppsummert er det hjemmekampene til Amazon som er de kulturelle høydepunktene i Grimstad i år (også).
Stabæk har møtt Amazon 14 ganger i Toppserien og én gang i Cupen (semifinalen i 2012). Det har gitt 14 seire og én uavgjort. Den uavgjorte kampen kom på Nadderud i 2011 (0-0). Total målscore: 46-5

Eksempel på kamp mellom Stabæk og Amazon – her er oppgjøret på Nadderud i 2014:

Amazon Grimstad er en lukket klubb. De får på mange måter Nord-Korea til å virke som et åpent land hvor all informasjon og alle nyheter – selv de som måtte være litt leie og triste – deles villig vekk med omverdenen. Det er faktisk klin umulig å få ut informasjon fra Amazon. Selv det russiske føderale etterretningsvesenet (FSB), praktiserer mer åpenhet enn klubben fra Grimstad. Hjemmesiden til Amazon har for eksempel ikke vært oppdatert siden 9. desember 2019. Da hadde de en sak om at «julebords avslutningen var vellykket». Og det er jo bra – at et ellers kjipt og traurig julebord fikk en vellykket avslutning. På Facebook har de publisert ny-signeringer og re-signeringer, ellers fint lite. Noen mener de burde klare mer siden de trolig er den klubben i det som defineres som elitefotball i Norge, som trener aller minst. Vi ser ikke nødvendigvis en sammenheng her. Det er jo godt mulig treningsregimet har fått et løft etter at de før denne sesongen fikk engelsk trener.

Ser vi på spillertroppen til Amazon, så er den fint balansert rent aldersmessig. Snittalderen er 22,3 år (mot 21,3 år i 2019), noe som betyr at de har den nest eldste troppen i Toppserien. De har fått inn Veronica Amundsen fra ØHIL som kan gi dem en ny dimensjon med sin presise langpasnings-fot. De har mye rutine i sentrallinjen og Amazon har helt klart en kandidat til å rykke opp i 2020. Så får vi se hvordan det går. I fjor hang de med lenge, men holdt ikke helt inn og de endte til slutt på en 5. plass, hele 13 poeng bak serievinner Fløya.

Når det gjelder geografi – altså hvor spillerne kommer fra, så er det Agder Fotballkrets som gjelder. 13 av 21 spillere er «lokale». De har to spillere fra Telemark og fire utlendinger. Det har vært en tradisjon i Amazon og alltid ha en del utlendinger. Om dette skyldes et bevisst ønske om å tilføre spillere med en annen fotballbakgrunn, eller om de rett og slett sliter med å tiltrekke seg norske spille fra andre landsdeler, vites ikke.

 

AMAZON GRIMSTAD FACTS 2020

 
Drakter:

Grønn-Sort-Sort

Trener:
Simon Harrold

Nøkkelspiller:
Mette Lorentzen

Spillerstall*:
Vårin Kristina Vik
Mette Lorentzen
Ingrid Bergland
Mari Storli
Frida Abrahamsen
Hedda Kristensen Hansen
Kathrine Killingland
Johanna Salmijarvi
Isabella Hayes
Sofie Haugland Ausland
Emma Pettersen
Marthe Thompson Vik
Amalie Hjembo
Lykke Laura Kildegaard (Ny fra Odense)
Veronica Amundsen (Ny fra ØHIL)
Ane Gaupseth Mæstad
Mina Sofie Pedersen
Lisbeth Rothschild
Cathrine Dyngvold
Tuva Helene Væting Hodne
Juni Steen

NY på listen over spillere (25.03):
Victoria Louise Cummings Westberg
Kelsey Hood (Ny fra Fredrikstad FK)
 

Ut:
Marjukka Katriina Mikkonen (Ilves)
Marlene Oland Haugen (Sørfjell)
Sofie Glamsland (Oslostudentens IK)
Kristin Haugstad

* Vi har nå fått oppdatert informasjon fra Amazon onsdag 25. mars: Victoria Louise Cummings Westberg og Kelsey Hood er inne i stallen for 2020. For ordens skyld. Disse er ikke med i de grafiske fremstillingene eller beregningen av gjenomsnittsalder. Cummings blir 23 år i 2020 -  Hood 34 år.
 

Nåværende Amazon-spillere med fortid i Stabæk:
Ingen

Nåværende Stabæk-spillere med fortid i Amazon Grimstad:
Ina Kristoffersen

Resultater treningskamper:
Birkenes G15 – Amazon Grimstad 1-2
Amazon Grimstad – Viking 0-1
NTG Tromsø – Amazon Grimstad 0-4
DU Collerense – Amazon Grimstad 0-11
Vålerenga2 – Amazon 3-0

Seriekamper 2020:
Stabæk - Amazon, Lørdag 16. mai kl 1400, Nadderud Stadion
Amazon - Stabæk, Lørdag 13. juni kl 1500, J. J. Ugland Stadion, Levermyr

Kart:

Klikk på kartet for større versjon.
 

stb-chx-some-trans-insta2
stb-chx-some-trans-facebook2
stb-chx-some-trans-twitter2
Siste nytt om Stabæk Fotball kvinner?
Alltid siste nytt: www.stabakkvinner.no

 

Følger du oss på Instagram?

@stabakchixa

 
Klikk her for å se vår profil og følg oss
 

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 21.03.2020, oppdatert: 25.03.2020
Skrevet av: Richard Jansen / Foto: Kristian Bjerke