Opp- og nedrykk

På kvinnesiden er dette faktisk en smule uoversiktelig

Annonse:

🖼 IK Start er klare for 1. divisjon 2025

Oppdatert 20. oktober

Vi har derfor satt oss inn i regelverket og sett på situasjonen nå som sesongen går mot slutten. Vi vet at dette er for spesielt interesserte, men nå vi engang veldig glade i folk som er spesielt interesserte. Vi tar det ovenfra og ned, slik vi alltid gjør.

Toppserien:
Laget som blir nummer 10 rykker ned. Laget som blir nummer 9 må ut i play-off mot nummer to i Topp-4 sluttspillet i 1. divisjon.

I Toppserien kjemper Arna-Bjørnar og Åsane med nebb og klør og å unngå 10. plassen. I teorien er heller ikke Kolbotn og Røa helt trygge, men i praksis er de det. Sjekk tabellen her

1. divisjon:
Vinneren av Topp-4 sluttspillet rykker opp. Nummer to får play-off om én ledig plass i Toppserien 2025. Hønefoss har plassert seg selv solid i førersetet med tanke på opprykk, men de jages av AaFK-fortuna og Bodø-Glimt. Her er intet avgjort. Tabellen finner du her

I andre enden av tabellen kjempes det om å unngå nedrykk. 1. divisjon skal fra 2025 utvides til 12 lag, så ting er litt lettere – og mer uoversiktlig, enn normalt. Det som uansett er klart er at laget som ender som nummer ti i 1. divisjon etter at nedrykks sluttspillet er avgjort – de rykker ned. Det skiller kun 4 poeng mellom lagene og det er fire serierunder igjen. Laget som blir nummer ni må ut i play-off om den siste ledige plassen i 1. divisjon 2025. Her er alt åpent. Følg med på utvikling her

2. divisjon:
Nå begynner det å bli virkelig komplisert, men fortvil ikke, vi har forstått hvordan opplegget er.
2. divisjon består i år av tre avdelinger á 10 lag etter at Finnmark Fotballkrets torpederte det fremtidsrettede og flotte seriesystemet vi hadde i en eneste sesong (2023). Fra 2025 skal 2. divisjon igjen bestå av to avdelinger – á 12 lag. Det betyr at totalt seks lag rykker ned. I tillegg er det en kompliserende faktor at andrelagene til klubbene i 1. divisjon, ikke får spiller høyere enn 3. divisjon. Uansett, det er alt klart at Nanset rykker ned. Nanset trakk laget i sommer. I tillegg rykker FK Haugesund ned siden Avaldnes fra nyttår blir til FK Haugesund1. De spiller i 1. divisjon i 2025, mens FK Haugesund som da blir FK Haugesund2, spiller i 3. divisjon. Røa2 og Porsanger og også klare for nedrykk. I avdeling 3. rykker Krokelvdalen ned. Siden Nanset trakk seg ble det en vurdering om hvem som fikk den siste plassen. Siden Arendal endte på lavere poengsnitt enn Steinkjer, er det sistnevnte som får tilbud om den siste plassen i 2. divisjon 2025. Vi har fått innspill på at de takker ja til den.

Molde, Start og HamKam er klare for 1. divisjon 2025. I tillegg skal et av toerlagene få mulighet i Play-off mot laget som blir nummer ni i årets 1. divisjon. Disse lagene nå klare; Grei, Klepp og KFUM (Kristlig forening for unge menn, kvinner), skal kjempe om en Play-off plass. Disse tre lagene spiller en pre-kvalifisering i form av en enkel serie hvor vinneren altså møter nummer ni i første divisjon tili Play-off over to kamper (H/B).

3. divisjon:
Her begynner det å bli så uoversiktlig at selv ikke vi tør å insistere på at vi har full oversikt.

Eventuelle nedrykk til 4. divisjon hopper vi derfor elegant over.

Når det gjelder opprykk til 2. divisjon er det følgende som gjelder. Kun to lag rykker opp. Nåløyet er med andre ord trangere enn VAR-linjene til NFF i Eliteserien.

NFF har satt opp 3. divisjon i syv ulike geografiske områder. Det skal spilles kvalifisering mellom disse områdene. Dernest blir det kvalifiseringsfinaler mellom de gjenstående fire lagene om to plasser i 2. divisjon 2025. I noen områder må det også spilles pre-kvalifisering for å avgjøre hvilket lag som skal få delta i «område-kvalifiseringen»

Slik er opplegget for områdekvalifiseringen.

Først skal det spilles semi-finaler (H/B)

Område 1: Vinner Nord-Norge mot vinner Trøndelag.
Alta, Landsås eller Bossmo & Ytteren møter Tynset i kvalifisering. Det vil si, hvis Bodø-Glimt rykker opp til Toppserien, så vil Bodø-Glimt2 ta plassen til Bossmo & Ytteren. (De tre Nord-norske lagene må først gjennom en pre-kvalifisering for å finne ut hvem som får spille semi-finalen). Landsås - for oss et nytt bekjentskap, holder forøvrig til i bydelen Seljestad i Harstad.

Område 2: Vinner Møre og Romsdal mot vinner Hordaland (inkl. Sogn og Fjordane). Sunndal skal spille mot Brann2. 

Område 3: Vinner Rogaland mot vinner Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud.
Sola er klare og møter Sandefjord. (Kampene spilles 3/11 og 10/11).

Område 4: Vinner av Østfold, Oslo, Akershus og Indre Østland.
Som den oppmerksomme leser forstår blir de ikke noen kvalifiseringskamper i dette området. Raufoss vinner denne 3. divisjons avdeling, og får dermed en plass i kvalifiseringsfinalen.

Finalene ser slik ut:
Sola/Sandefjord vs Raufoss, spilles 24/11
Raufoss vs Sola/Sandefjord, spilles 1/12

Den andre finalen har ikke fått datoer ennå, (her må vi avvente situasjonen for Bodø-Glimt og eventuelt opprykk til Toppserien), men kampene spilles slik:
Alta/Landsås/Bossmo & Ytteren/Tynset vs Brann2/Sunndal
Brann2/Sunndal vs Tynset/Alta/Landsås/Bossmo & Ytteren

Kan jo nesten ikke bli enklere dette

Kilde: fotball.no 

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 15.10.2024, oppdatert: 20.10.2024
Skrevet av: SFK | Foto: Kristian Bjerke