Møt vårt fantastiske Gatelags-team!

Det følger ingen stillingsinstruks med det å være frivillig i apparatet rundt Gatelaget. Men at det innebærer enormt mye mer enn noen timer fotball hver uke er helt klart.

Annonse:

- En stillingsinstruks hadde nok blitt både omfattende, variert og ganske original,  sier Stein Johansen og ler. Han vet hva han snakker om etter syv år i dette teamet.

- Og arbeidsoppgavene ville skilt seg godt ut fra de som vanligvis utføres av et støtteapparat. I tillegg til fysisk trening og lagbygging er vi med å støtte opp om gutta når det gjelder livsmestring. Og innimellom oppdaterer vi dem litt innen god, gammeldags folkeskikk også. Men vår aller viktigste oppgave er nok å være trygge voksenpersoner og et stabilt kontaktpunkt for dem. Mange av gutta har til tider ganske så kaotiske liv.

Relasjonsbygging

Stein forteller at det tar tid å skape gode relasjoner, både til gatelagsspillerne og til det øvrige støtteapparatet i kommunen, som er så viktig både for spillerne og for klubben.

- At gutta har tillit til oss i teamet er helt nødvendig for at vi skal kunne bidra til å øke livskvaliteten deres også utenfor treningsfeltet. Vi har etter hvert fått både anerkjennelse og tillit fra kommunen for måten vi jobber med Gatelaget på, og vi har nøkkelpersoner der som vi har et tett og godt samarbeid med. Det er viktig for alle involverte i laget, og aller mest for gutta selv.

- Uvurderlig team

Stein Johansen har vært med i teamet rundt Gatelaget helt siden oktober 2014, og har gjort - og gjør - en fantastisk frivillig innsatsinnsats. Det samme gjør Didrik Westly og Morten Müller, som står på der det trengs både sent og tidlig. Uten dette velfungerende teamet ville Espen Lindmark, ansvarlig i klubben for driften av Gatelaget, hatt strevsomme dager.

Gull Østlands-mesterskapet 2021!
Gull Østlands-mesterskapet 2021!

- Dette teamet er uvurderlige medspiller og rådgiver for meg. Sammen løser de oppgaver som assistenttrenere, materialforvaltere, omsorgspersoner og solide støttespillere for Gatelage-sgutta. Både på sportslig plan og når det kommer til livsmestring. Når noen på laget føler at livet går i svart er det godt å kunne få hjelp av kloke og erfarne folk som Stein, Didrik og Morten. Både til å se lyset i tunnelen og like ofte til å finne veien i det offentlige. Det kan være vanskelig nok for oss alle å manøvrere rundt for å finne ut av rettigheter og plikter, sier Lindmark.

Døgnåpent

Det er heller ingen strenge "kontortider" å forholde seg til når noen på Gatelaget trenger hjelp - eller trøst.

- Vi er her for at Espen (Lindmark) skal ha noen å lene seg på, det trenger han virkelig. Derfor forsøker vi å være tilgjengelige for gutta nærmest døgnet rundt. Til tider er det rimelig intenst vil jeg si.  Men vi vet at veien fra gata til Gatelaget har ført til et nytt og langt bedre liv for gledelig mange. Å vite det veier opp for både nattevåk og litt kjefting og syting når livet er ekstra vrangt for noen, sier Didrik.

Det er ingen som helst tvil om at gatelagsgutta setter stor pris på teamet de har rundt seg. Men det er vel ikke alltid takknemligheten kommer helt til overflaten.

- He, he - de tar oss nok litt for gitt, og de går ikke av veien for å forsøke å bruke oss som ballgutter innimellom, sier Stein.

 - Men det går helt fint, vi er litt reservefedre og vi bruker og deler livserfaringen vår som best vi kan for å støtte dem. Og så kan jeg faktisk også takke Gatelaget for at jeg har fått god bruk for studiene i gruppepsykologi jeg tok i England!

Raus klubb

Men hva er det egentlig som får teamet til å bruke så mye av fritiden sin på Stabæks Gatelag? Ferske, friske, spreke pensjonister som de er, med nok av fritidssysler og interesser å bruke tiden på.

Didrik stortrives i klubben og med oppgavene sine.

- Stabæk er en raus klubb som gir oss gode arbeidsvilkår og er åpne for forslag og ønsker som kan ta laget videre - både på og utenfor banen. Vi som jobber med Gatelaget stiller krav til klubben, og Espen Lindmark sørger alltid for at vi blir både sett, hørt og respektert. Det er viktig. Og ikke minst har vi som jobber med Gatelaget utviklet et veldig godt miljø oss imellom. Det betyr mye og er en viktig motivasjonsfaktor. I tillegg gir det oss selvfølgelig masse å se utviklingen hos både laget og gutta individuelt - både som mennesker og fotballspillere.

Evig blaa

Stein har vært Stabæk-gutt hele livet.

- Bare så det er helt klart; det hadde vært helt uaktuelt å gjøre noe sånt andre steder enn i Stabæk, sier Stein bestemt.

- Jeg har spilt på samtlige lag fra gutter 7 år og oppover (ink.A-lag herrer, journ.anm). Stabæk er klubben i mitt hjerte og vel så det. Og den tilknytningen er avgjørende for at jeg bruker så mange timer på klubbens Gatelag hver uke. Dessuten er jeg definitivt ikke klar for kaffetreff på eldresenteret riktig enda! Men jeg innrømmer at jeg innimellom har kjent på "hvor lenge skal jeg egentlig holde på med dette?"

Pandemitid

Da pandemien rammet og alt stoppet opp lyste alle lamper hos gatelagsteamet. Hva gjør vi nå? Hva skjer der ute, når/hvis all frivillighet stanses?

- Det var uaktuelt å bare stenge ned og sette Gatelaget på vent, slik som resten av samfunnet ble

satt i ventemodus. Så da spurte vi oss hva som var vår viktigste rolle i deres liv, sier Stein.

Svaret var enkelt; å se gutta som individer, og å lytte til hva de har på hjertet.

- Vi kunne selvsagt ikke samle dem, men vi kunne kjøre rundt og levere matposer på døra og slå av en prat. Det ble satt utrolig stor pris på, og i den vanskelige situasjonen viste de faktisk en rørende takknemlighet. Det er ikke hverdagskost!

To viktige medspillere

I tillegg til Espen Lindmark er to personer ansatt i teamet rundt Gatelaget. Den ene er bussjåfør Stein Myrvang, som for å sitere Lindmark, leverer langt utover den tjenesten klubben betaler for, og er blitt en viktig del av teamet. Den andre er trener Johannes Bech, som også er ansatt i breddefotballen i Stabæk, og som altså sørger for at Gatelaget stadig tar steg også sportslig.

- Jeg begynte i Stabæk i januar 2019 og fikk en sesong i bredden med barnefotballen før det hele stengte ned. Nå har vi avsluttet en lang sesong både i bredden og for Gatelaget, og heldigvis opplever vi ikke frafall noe sted. Gatelaget har hatt alternative aktiviteter, men for en gledens dag det var da vi var i gang igjen! Masse energi og positivitet blant gutta, og lite temperament.

Mestre etter straffekonk!

Johannes, spillerne og resten av teamet kan se tilbake på en fantastisk sesong, som ble toppet med å vinne finalen i Østlands-serien borte mot Odd, etter en vanvittig spennende straffekonkurranse.

- For en opplevelse og et opplegg! Rammen rundt kampen var fantastisk, vi spilte på hovedbanen, det var musikk og speaker, og vi ble så godt tatt i mot. Her var det mye å lære for

Trener Johannes Bech
Trener Johannes Bech

mange av oss, sier Johannes.

Han var ekstremt stolt av laget sitt da Stabæk lå under i straffekonkurransen.

- Spillerne og hele teamet - inkludert bussjåfør Stein, selvfølgelig, stod i ring på matta før første straffe. Vakkert. Men det aller  vakreste var hvordan gutta tok imot de som bomma. Vi lå under 1-3, etter hvert måtte keeperne også til pers, og så greide vi det! Stemningen i bussen hjem var fantastisk, og musikken på full guffe. På neste trening var det fullt oppmøte. Gutta var stolte - og vi i teamet rundt var vanvittig stolte av laget vårt. Dette legger i hvert fall ingen demper på rekrutteringen til Stabæks Gatelag!

Rekrutering  og samarbeid med kommunen

Espen Lindmark har et tett og godt samarbeid med Bærum Kommune i forhold til gatelagsfotballen.

- Kommunen har oss alltid langt fremme i pannebrasken, og de fleste spilleren rekrutteres via NAV og rusomsorgen, som vi også har et utmerket samarbeid med, forteller Espen Lindmark.

- I tillegg rekrutterer etablerte gatelagsspillere venner og bekjente. Det har også oppstått mange nye vennskap blant gatelagsspillerne, og en del av dem møtes til løkkefotball på eget initiativ. Sånt gleder oss selvfølgelig veldig!

Avlyser aldri

Hvis det er noe Espen og teamet hans har lært gjennom årene med gatelag, er det at stabilitet og forutsigbarhet er ekstremt viktig for folk som sliter.

- Derfor avlyser vi aldri noe - uansett. Jeg er ganske sikker på at det var en vesentlig grunn til at spillerne på gatelaget kom såpass greit gjennom pandemien.

Lindmark & co finner alltid alternative aktiviteter.

- Løsningen da ble matvarer levert på døren og hyppige telefonsamtaler fra oss i støtteapparatet. Vi har skjønt på gutta at det ble et stort lyspunkt i en vanskelig tid. Og jammen presterte de å uttrykke takknemlighet også! Vi vet jo at de setter stor pris på gatelaget og oss i støtteapparatet, men det sies ikke så ofte høyt, sier Lindmark og smiler bredt.

 

 

 

 

 

 

Annonse fra Obos-ligaen: